Kuşakları sınıflandıran bir tanımlama mevcut olup, yakın tarihlerde doğanlar (1965 sonrası) X,Y ve Z kuşakları diye adlandırılan bu sınıflandırma ile belirli yaş aralığında bir ayrışma yapılıyor.
1965-1981 yılları arası doğanlar X kuşağı, 1981-2000 yılları arası doğanlar Y kuşağı ve 2001 yılından sonda doğanlara Z kuşağı olarak tanımlanıyor.
X kuşağı girişimci, gerçekçi ve sonuç odaklı olurken, Y kuşağı kendine güvenene, başarı odaklı, iyimser ve teknolojiye meraklı, Z kuşağı ise iyimser ve başarı odaklı olarak görünüyor. Y ve Z kuşaklarında benzer bir nokta toplumsal bilince önem vermeleri. 2001 yılından sonra doğan Z kuşağının sahip olduğu özellikler ise azalıyor.
Benimde yer aldığım, X kuşağı geleneksel, kurallara bağlı, otoriteye saygılı, sadık, devlete ve çalıştığı kuruma sahiplenen, aidiyet duygusu yüksek, çalışkan ve motivasyonları yüksek bir yapıya sahiptir.
Y kuşağı ise geleneksel yapıya çok bağlı olmayan, kuralları daha az önemseyen, otoriteyi çok kabul etmeyen, mesai saatlerini çok önemsemeyen, daha iş odaklı görünen, daha iyi sosyal statü, daha çok kazanç diyen, aidiyet duygusu daha az olan, eleştiriyi kabul etmeyen bir yapıya sahiptir.
Z kuşağı ise bugünü çocukları ve çok yorumlamaya gerek yok. X ve Y kuşağının yetiştirdiği ve eğittiği bir kuşak olup, internet ve teknoloji ile doğdukları bir zaman diliminde, X ve Y kuşağının karma yapısı ile sosyal medya ortamında büyüyecekler. Bu kuşak hakkında 50 yıl sonra yapılacak yorumlar çok farklı olabilir.
Kuşakları bir sınıfa sokmak doğrudur. Ancak kuşakları sınıflandırırken, yaş grubuna göre o gruptaki her insana aynı tanımlamayı yapmak yanlıştır. Her bir kuşağı bir önceki kuşak dünyaya getirip, yetiştiriyor ve kendi bilgi, görgü ve deneyimini yeni kuşağa aktarıyor. Yeni kuşağın kullandığı yeni değerler, yeni modeller ve teknoloji bir önceki kuşaktan gelen çalışmaların sonucu ortaya çıkıyor. Yani bir önceki kuşağı beğenmeyen, eleştiren ve yok sayan yeni kuşaklar kendiliğinden oluşmuyor.
Kuşakların birbirleri ile farklılaşmasın olmasını doğal karşılaması gerekiyor. Aynı dönemde ve aynı şartlarda yaşamayan insanların arasında mutlaka sorun olacaktır. Bu sorunları daha iyi anlayacak olan her zaman bir önceki kuşak olmalıdır. Daha deneyimli, daha tecrübeli olan bir önceki kuşak, yeni kuşağın halinden anlamalıdır.
Kuşaklar arası farklılıklar daha çok iş yaşamımızda Y kuşağının X kuşağını beğenmeme ve tercih etmeme gibi bir sorunu karşımıza çıkarıyor. Şuan çalışma hayatında olan bu iki kuşağın çatışmasında bir kuşağın diğerini anlamama, diğer kuşağın ise beğenmeme davranışları bu çatışmanın nedeni oluyor.
Her kuşağın kendi içerisinde çok farklı özellikler taşıyan yaş grupları da olabiliyor. 1981-2000 yılları arası doğanlar Y kuşağı olarak tanımlarken, 2000 yılı ile 1990 öncesi doğalar arasında dahi çok farklılık bulunabiliyor. Aslında benim çok tasvip etmediğim bu ayrışma, tanımlandığı gibi geneli kapsayan doğru sonuçlar vermiyor.
Özellikle işe alma ve kariyer süreçlerinde, kuşak konusunu önemseyenleri görünce bazen şaşırıyorum. Elbette ki yaş önemli bir kavram ve bazı süreçlerde çok önemli görülebilir. Ama her konuda kuşak konusunu dayatmayı anlamsız görüyorum.

Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
Ekrem Öztürk tarafından yayımlandı
Kırşehir’in tek Çerkez beldesi olan AKÇAKENT'TE doğdum. İş yaşamına 1984 yılında Ankara’da GALKON A.Ş de Çelik Konstrüksiyon Teknisyeni olarak başladım. Daha sonra 1988 yılında Kırşehir’de bulunan ülkemizin tek yerli lastik (Uçak Lastiği dahil) fabrikası olan PETLAS A.Ş. ye, Makina Kontrol Teknisyeni olarak başladım. Teknik Ressam ve Kesin Hesap Uzmanı olarak çalıştıktan sonra Fabrikanın üretime başlaması ile AR-GE bölümünde AR-GE Teknisyeni olarak çalışmaya başladım.
Şirketin özelleştirilmesi nedeniyle yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında İNSAN KAYNAKLARI sürecinde çalışmaya başladım. Şirketin Eğitim Departmanın oluşmasını sağladım. Eğitim Uzmanı olarak görev yaptıktan sonra İnsan Kaynakları Planlama ve Geliştirme sürecinin sorumluluğunu üstlendim.
İnsan Kaynaklarının yeniden yapılandırılmasında İnsan Kaynakları Genel, İşe Alım, Ücret Yönetimi, Kariyer Planlama, Performans Yönetimi, Eğitim, İletişim ve Tanıtım, Organizasyon Geliştirme, Endüstriyel İlişkiler, Taşeron Yönetimi gibi süreçlerin oluşturulmasını ve yönetilmesini sağladım.
Ayrıca, kurumsal EFQM Mükemmellik Modeli ve Süreç Yönetimi ekiplerinde yer aldım.
Aynı zamanda 1999 yılında Kırşehir 1. Amatör kümede yer alan PETLASSPOR Kulübünün Müdürlüğüne getirildim. Aynı yıl PETLAS SPOR 3. Futbol Lige yükseldi. 2 yıl Kulüp Müdürlüğü görevini yürüttüm.
2005 yılında Petlas A.Ş.den ayrılarak, dönemin Kırşehir Belediye Başkanının teklifi ile İnsan kaynakları ve Kültür danışmanı olarak çalışmaya başladım. Belediyede çeşitli görevlerde ve müdürlüklerde bulundum. Yerel Yönetimlerde Norm Kadro uygulaması ile Stratejik Planlama Süreçleri, Bireysel gelişim ve kurumsal değişim süreçlerinde danışmanlık hizmetleri verdim.
2005 yılının Mayıs ayında yapılan KIRŞEHİRSPOR kongresinde zamanın Valisi, Belediye Başkanı ve diğer idarecilerin teklifi ile Kırşehirspor başkanlığını kabul ettim.
2009 yılında, Kırşehir Kent Konseyinin kurulması ve tüm olumsuzluklara rağmen yaşaması için çaba gösterdim. 2012 yılına kadar, Kırşehir Kent Konseyi Genel Sekreterliği görevini yürüttüm. Kent Konseyi Genel Sekreteri olarak Kırşehir’de Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi ve Engelliler Meclisinin kurulmasını sağladım. Kırşehir Kadın Emek Pazarı ve Aile Yaşam Merkezi gibi ilklerin oluşma sürecini yönettim.
Ulusal ve yerel boyutta çeşitli dergi ve gazetelerde yazılar yazdım. Yerel Radyo ve Televizyonlarında çeşitli toplumsal programlarının yapımı ve sunuculuğunu yaptım.
İşletme Fakültesi mezunu olmamın yanı sıra, AÖF Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümünü tamamladım. Aynı zamanda Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde (ODTÜ-SEM), İnsan Kaynakları Uzmanlığı Programını tamamladım.
"Yerel yönetimlerde insan kaynakları modelinin oluşturulması" ve "Ahilik ve İnsan Kaynağının Yönetiminde Eğitim Süreci" konusunda bir çalışma yürüttüm.
2009 yılında Ahi Evran Üniversitesine Eğitim Şube Müdürü olarak geçiş yaptım ve 2012 yılında Kırşehir Kamu Hastaneleri Birliğine İdari Hizmetleri Başkanı olarak göreve başladım. Halen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde Kalite Koordinatör Yardımcısı olarak görev yapmaktayım. Aynı zamanda YÖKAK'ta (Yüksek Öğretim Kalite Kurulu) Dış Değerlendirici olarak görev almaktayım.
İnsan Kaynakları Uzmanlığının yanı sıra Kalite Sistemleri ile Stratejik Planlama süreçlerinde çalışmalarında bulunmaktayım.
Tüm gönderileri Ekrem Öztürk ile görüntüle