Mükemmel İş Görüşmesi için 5 Tavsiye

 

Tebrikler, mülakata davet edildiniz! Yüzlerce, hatta binlerce alternatif içerisinden sizin özgeçmişiniz dikkat çekti ve belki de hayalinizdeki işe girmek için bir fırsat yakaladınız. Peki hazır mısınız?

1. Görev tanımına uygun tecrübelerinizi vurgulayın

Hayatta halen birçok şeyde olduğu gibi, mülakatlarda da “en iyi olan” değil “en iyi hazırlanan” kazanır. Bu sebeple görüşmelerle ilgili temel öncelik “ihtiyacı anlamak”tır. İhtiyacı/beklentiyi doğru anladıktan sonra, aklıselim aday, görev tanımıyla kendi tecrübeleri arasındaki benzerlikleri vurgulamak için görüşmedeki her fırsatı değerlendirir. İşi gerçekten isteyen, görüşme öncesinde oturup ciddiyetle dersine çalışır.

Fazla değil muhtemelen bir “dizi vakti” kadar bir zaman diliminde mükemmel bir ön hazırlık yapabilirsiniz. Mevcut veya son işinizdeki görev tanımınızı etüt edip, görüşeceğiniz firmaya fonksiyonel, teknik ve çevresel anlamda nasıl katkılar sağlayabileceğiniz üzerinde düşünün. Size gelecek potansiyel sorular ve onları en iyi nasıl cevaplayacağınız üzerine çalışın. Sormayı planladığınız sorularınızı mutlaka not edin. Sağlıkla düşündüğünüzde aslında görüşmeyi yapacak olan kişi de–kafasında gizli bir acendası yoksa- sizin doğru kişi olmanızı canı gönülden istiyordur. Özetle, öncesinde bir çalışma yaparak, ortalama 45 dakikalık bir görüşmede karşınızdakine de sizin aradığı kişi olduğunuzu anlayabilmesi için mümkün mertebe yardımcı olmanız icap ediyor.

2. Çok iyi sorular sorun

Şirketin web sitesi üzerinden veya internette birazcık detaylıca yapılan bir araştırma neticesinde cevaplarını öğrenebileceğiniz sorular “iyi sorular” değildir. Hele çalışma saatleri, şirketin yıllık izin uygulaması veya yan haklarla ilgili sorular hiç değil… Zira birazcık sabırlı olabilirseniz, görüşmenizin olumlu olması durumunda, tüm bu detaylar mutlaka konuşulacak.

İyi sorular; pozisyona ve şirketin başarılarına katkı sağlamaya yönelik ilginizi ve hevesinizi vurgulayacak olanlardır. Evet veya hayır ile cevaplanamayacak, açık uçlu sorular iyidir. Mülakatı yöneten otoriteyi, şirkette işlerin nasıl yürüdüğü ve çalışanlarının takdir edilen –veya kabul görmeyen- davranış modelleri üzerinde konuşturabilen sorular mükemmel olanlardır. Şimdiki ve geçmiştekini dinleyerek, gelecekte ne olabileceğini tahmin etmeniz kolay olacaktır.

Şirketin kültürünü nasıl tanımlarsınız? gibi klişelerden ziyade; şirketin kurumsal kültürüne ve iş anlayışına benim nasıl bir katkıda bulunmam bekleniyor, pozisyonun karşılaşması muhtemel en büyük zorlukları veya içerideki ekibin eksiklikleri neler ve ben bu zorluklarla nasıl başa çıkmalıyım, geçmişte bu pozisyonda çalışmakta olan kişinin en başarılı olduğu ve iyi yaptığı işler neydi? tarzındaki soruları cevaplamaktan keyif almayacak, olumlu etkilenmeyecek “gerçek” bir üst düzey yönetici tanımıyorum –rahatsız oluyorsa, üstelik de pozisyonun direk yöneticisiyse, zaten kibarca kaçın-.

3. Örnek hikâyeleriniz olsun

Problem çözme konusunda yetenekli olduğunuzu söylemeniz güzel bir şey. İşinizde son derece karmaşık bir problemi nasıl çözdüğünüzü anlatmanız ise mükemmel bir şey. Yetkinliklerinizi söylerken, profesyonel hayatınıza olan katkılarını da anlatırsanız, işte ona herkes bayılır.

Örneğin; “ERP programımızdaki bir hatayı analiz edip, mevcut sistemi revize ederek, problemi giderdim ve şirkete yıllık 100 bin dolarlık bir verimlilik artışı sağladım” diyen aday, problemi nasıl analiz ettiğini, sonrasında nasıl bir çözüm bulduğunu ve bunu uygulamaya nasıl aldığını da anlatıyorsa, problem çözme yetkinliğinin altına ben de imza atarım. Ancak burada önemli olan; kesinlikle lafı uzatmamak, verilerle konuşmak, işi hakikaten hikâyeye çevirmemek! Bir başarı hikâyesi anlatımının; durum analizi, çözüm süreci, uygulaması ve sonucu ile birlikte 3 dakikadan fazla sürmemesi gerekiyor.

4. Tutkulu ve istekli olduğunuzu belli edin, söyleyin

Genel olarak beklentileri karşılayabileceğine inandığımız aday çoğumuz içi yeterli olabilseydi, bizim bu işe alım süreçleri çok daha hızlı, çok daha kolay ancak bir o kadar da renksiz ve mekanik olurdu. Çoğu zaman işi yapabilecek adam yeterli olmaz, adayı gönlümüzle de teyit etmek isteriz.

Her şeyiyle birebir örtüştüğünüz bir pozisyon için görüşmeler yapıp, karşınızdakileri de aslında yetkinlikleriniz ve tecrübeleriniz itibariyle uygun olduğunuza ikna etmiş olabilirsiniz. Ancak yine de işi, pozisyon için istekli olduğunu, başarılı olacağına dair kendine olan inancını sizden daha fazla hissettirebilmiş, üstelik sizin kadar tecrübesi olmayan bir başka adaya kaptırabilirsiniz. İşi istiyorsanız, istediğinizi söylemekten çekinmeyin. “Ben ihtiyaçlarınızı çok net anladım, beklentilerinizi fazlasıyla karşılayabileceğime, başarılı olabileceğime kesinlikle inanıyorum ve üstelik sizleri de tanıdıktan sonra bu ekibin bir üyesi olmayı çok istiyorum” tarzında bir kapanış yapmak hiç zor bir şey değil, ama bunu yapabilen aday o kadar az ki…

5. Ne zaman susmanız gerektiğinizi iyi bilin

Çok iyi sorular sormak, görev tanımıyla bağlantılar kurmak, verilere dayalı başarı hikâyeleri anlatmak, tutkulu, heyecanlı olmak, istekli olduğunuzu söylemek… Tüm bunlar ziyadesiyle konuşmanızı icap ettiriyor. Ancak, bir noktada gerçekten ağzınızı kapatıp, mülakatın devam edip, ilerlemesine müsaade etmeniz gerekiyor. Gereksiz konuştuğunuzu hissettiğiniz an, lütfen toparlayıp susun. Sizin bunu hissettiğiniz an, muhtemelen karşınızdaki de ilgisini kaybetmiş veya kaybetmek üzeredir. Nihayetinde en çok konuşan değil, en iyi dinleyen kazanır…

Özlem Çobankara

http://www.comeatalent.com/

insan11