“Kendimize Güvenmek”

Bireysel ve takım başarısızlıklarında yaşadığımızın sorunların çözümünde en temel konu olarak insanımızın kendine olanı güvenini ele almayı önemsememiz gerekiyor. Neden bu sorunları yaşıyoruz veya neden başaramıyoruz sorularına neden olarak yine bir soru cevap olarak gösterebilir.

 Neden kendimize güvenmiyoruz?

 Bireysel veya kurumsal hedeflere ulaşmada ve başarısız performans sonuçlarının temelinde güvensizliği görebiliriz. Başarının önündeki en büyük ve aşılması gereken ilk engel, kendimize olan güvensizliktir. Güvensizliğin temelinde ise kendimize inanmamamız önemli bir etkendir. Bütün başarısızlıkların nedeni; kendimize karşı beslediğimiz inançsızlık ve güvensizlikte yatmaktadır. Bu da bizi hem başkalarına hem kendimize karşı daha güvensiz kılar. Bunun tersi olarak kendine inanan; mutlaka kendine güven bulur. 

 Aslında kendine güven, insanın kendisi hakkında olumlu ve gerçekçi düşünmesi ile ilgilidir. İnsanlar yaşamlarının bazı alanlarında kendilerine fazla güvenirken, diğer bazı alanlarda fazla güven duymayabilirler. Güvenli insanlar, bazı beklentileri gerçekleşmese bile, kendilerini kabul etmeyi ve olumlu düşünmeyi sürdürürler.

Güvensiz kişilerin, kendilerine ilişkin duyguları başkalarına ve onlardan alacakları onaya bağlıdır. Başarılı değil başarısız olmayı bekler ve o korkuyla, risk almaktan kaçınırlar. Kendilerine düşük değer biçerler, kendilerine söylenen olumlu sözleri görmezden gelir ya da dikkate almazlar.

Oysa, kendine güveni olan kişiler, kendi yeteneklerine güvendiklerinden, diğerlerinin onayına bağlı kalmazlar. Kendilerini kabul etme eğilimindedirler, bunun için istemedikleri şeyleri yapmak zorunda olduklarını düşünmez, haklarına başkalarının haklarına tecavüz etmeden sahip çıkarlar.

Kendisine güvenen insan etrafındakilere güvenme zorunluluğu hissetmez. Etrafındakilere güvenmese de kendi mücadelesini sürdürebilir. kendisine güvenmeyen insan zaten başkası ile iletişime geçmede problem yaşar. kendisinden ve yapacaklarından emin olsun ki başkalarına güvenmeye ve güvenmemeye hazır olsun. 

Özgüven oluştuktan sonra güvenmek ve güvenmemek karşıdaki insanın tutumuna bağlıdır. Her şey sende başlar, kendine güveniyorsan kendini değerli gördüğün içindir, kendine güvendiğin için dışarıdan sana zarar verilemeyeceğini bilirsin buda onlara karsı kendini daha az savunmadır çünkü yüreklisindir güçlüsündür bu yüzden onlara daha çok güvenirsin onlara güvendiğin için onları değerli kılarsın buda onların sana daha da güvenmelerine yol acar buda kendine daha da çok güvenmene neden olur ve döngü spiral gibi arta arta devam eder.

Hepimizin kafamızı kurcalayan ve yaşamımızı allak bullak eden korkuları var. Sorunumuz ne olursa olsun, sebebi hep aynı.

Güvensizlik!

Kendimize güvenmiyoruz. Sonuç olarak da hayatımızı çekilmez hale sokuyoruz. Halbuki bunun tersini başarmak çok da zor değil. Kendine güven ve inan. Sen kendine inanırsan başkaları da sana inanır. Başarı için çok şey gereklidir. Ama bunların en önemlisi kendine güvendir. Küçük ipuçlarını dikkate al yeter!

İşte size 15 ipucu…

1. İşe kendini sevmekten başla. Artıların ve eksilerin, güzelliklerin ve kusurlarınla kendini sev. Fiziğini ve kişiliğini sevmediğin birine nasıl güvenebilirsin ki?

2. Unutma, ancak sen kendini sevdiğin zaman başkaları da seni sevebilir.

3. Hem kendine hem de başkalarına karşı dürüst ol. Maskelerini çıkar ve rol yapma.

4. Başkalarının senin hakkında ne düşündüğünü fazla kafana takma. Önemli olan senin düşüncelerin… Hem zaten herkesi birden mutlu etmen imkansız.

5. Başkalarının seni görmek istediği gibi bir insan değil, kendi istediğin gibi bir insan ol. Böylece daha mutlu olursun.

6. Biraz bencillikten ne çıkar? Başkalarının mutluluğu kadar kendi mutluluğunu da düşün.

7. Başarılarının ardından kendini ödüllendir. Küçük bir hediye ya da bir günlük bakım… Tercih senin!

8. Unutma, sen sensin ve bir tanesin. Özgün ol ve kimseye benzemeye çalışma. Kötü bir orijinal olmak, başarılı bir taklit olmaktan daha iyidir!

9. Güven, anında yaşamayı gerektirir. Hissettiğin gibi yaşa Süre giden bir ilişkin varsa, gelecek konusunda endişelenme. Çünkü bu endişeler, seni ve ilişkini olumsuz yönde etkiler.

10. Yapılması gerekeni yapacağına, söylenmesi gerekeni söyleyeceğine inan.

11. Kendinle yüzleş. Yaptığın hataları kabullen ve çözüm yolları ara.

12. Eleştirilere açık ol. Arkadaşların seni eleştirdiğinde kızmak yerine, “Acaba söyledikleri doğru mu?’’ diye bir düşün.

13. Olduğun gibi davran ve hissettiğin gibi yaşa.

14. Her zaman içinden gelen sesi dinle, yüreğinin sesine güven.

15. Goethe’nin şu sözünü aklından çıkarma: “sadece kendine güven, o zaman nasıl yaşayacağını bilirsin.’’

 

Bir gün bir bilge göl kenarında oturmuş dinleniyor ve durgun suyu seyrediyormuş. Bu arada bir köpek koşa koşa göl kenarına gelip su içmek için eğilmiş, tam su içecekken suda yansıyan aksinden korkarak geri çekilmiş ve gölden uzaklaşarak bir süre uzaktan suyu izlemiş. Bilge köpeğin, gölde gördüğü aksini kendine zarar verecek bir yaratık olduğunu düşündüğünü ve gitmesini beklediğini fark etmiş. Köpek bir kaç kez daha denedikten sonra son bir cesaretle yaratığı gördüğü yerin üstünden atlayarak göle girmiş ve suyunu içmiş. Sonra başarının verdiği sevinçle gölden uzaklaşıp kaybolmuş.

Bilge bu konu üzerine içinden düşünmeye başlamış.

1. En çok ihtiyaç duyduğumuz olayları bile gerçekleştirirken bile bizi engelleyen içimizdeki kendimizden korkularımızdır.

2. Bu korkuları aşabildiğimiz sürece başarılı olabiliriz.

3. Bir bilgenin bile köpekten alacağı dersler vardır.

 Unutma, sen sensin ve bir tanesin. Özgün ol ve kimseye benzemeye çalışma. Kötü bir orijinal olmak, başarılı bir taklit olmaktan daha iyidir!