İK’NIN GELECEKTEKİ 10 YÜZÜ

“Yol bir yere gitmez aslında, o bir durma biçimidir.” der Yılmaz Erdoğan, Gevaş yollarında yazdığı “Bu Yol Nereye Gider” şiirinde.

Bu yol nereye gider diye düşünen ve bir seçim yaparak danışmanlıktan genel müdürlük koltuğuna geçen bir arkadaşımla sohbet ederken kendisine söylediğim bir kaç sözden çıktı bu yazının fikri:

Danışmanlık bir meslek değildir aslında, o bir düşünme biçimidir.

O seçtiğin bir pozisyon değil, bir olma biçimidir.

Danışman olmak zorunda değildir her danışılan,

Ve danışman denmeyebilir her danışılana,

Her zaman yol göstermeyebilir danışılan,

Çünkü o, yolda bir durak biçimidir.

Hepimiz gittiğimiz yollarda bazı duraklara ihtiyaç duyarız. Organizasyonlar ve içindeki insanlar da öyle. Organizasyonların strateji, performans, yapı, sistem, süreç ve gelişim yolculuklarında en önemli duraklardan biri İnsan Kaynakları. 2015 gibi gelecek her yeni yıl İnsan Kaynakları’nın omuzlarına yeni sorumluluklar yükleyecek. Bu sorumluluklardan bir tanesi de danışman düşünce şekli olacak. İşte okullarda öğretilmeyen bu düşünce şeklini uygularken gelecekte İnsan Kaynaklarının sahip olması gereken 10 yüz.

1. Hızlandırıcı

Hayatımızda hızın ne kadar önemli olduğundan bahsetmeme gerek yok. Organizasyonların duyduğu bu hız ihtiyacını karşılamada İnsan Kaynaklarına büyük sorumluluk düşüyor. İK organizasyonun karar verme ve benzeri süreçlerinin hızlandırılmasında büyük sorumluluğa sahip olacak. Danışmanlık yaparken gözlemlediğim, bir çok kurumun işleyişi büyüklükleri ile ters orantılı olarak düşük hızda gerçekleşiyor. Burada insan performansının hızlandırılması, yavaş süreçlerin tekrar tasarlanması, ihtiyaca özel çözümler geliştirmek büyük önem taşıyacak.

2. Sorgulayıcı

Yine danışmanlık yaparken geçirdiğim süre bana organizasyonlarda ya grupların aynı şekilde düşündüğünü ya da tam tersi yıkıcı bir çatışma içinde olduğunu gösterdi. Gelecekte bu noktada İK’nın bağımsız düşüncesini daha fazla göstermesi ve takip edilen bir sorgulayıcılık özelliğine sahip olması gerekecek.

3. Bağlantı Kurucu

Günümüz organizasyonlarında herşey bağlantılar ile ilgili. İK’nın farklı ülkeler, farklı departmanlar, farklı nesiller, farklı kişilikler, farklı bölgeler arasındaki bu bağlantıları kurma ve güçlendirme sorumluluğu gitgide artacak.

4. Veri Madencisi

Geleneksel olarak veri madenciliği İK’nın temel yetkinliklerinden olmasa da gelecekte teknoloji ile birlikte temel yetkinliklerinden olacak. Organizasyon içindeki veriyi toplamak, analiz etmek ve performans artışı için anlamlı sonuçlar çıkarmak İK’nın gelecekte en çok yapacağı işlerden bir tanesi.

5. Tasarımcı

Gelecekte sadece sistem ve süreçlerin tasarımı değil, organizasyon içinde insanı etkileyen tüm faktörlerin tasarımı İK’nın önemli görevlerinden biri olacak. Ofis tasarımından, duygu tasarımına kadar.

6. Yenilikçi

Bazı organizasyonlarda inovasyonla İK’yı yanyana bir ilişkide görsek de çoğu organizasyonda İK ile inovasyon henüz kaydadeğer bir ilişkiye sahip değil. İnovasyonun güzel örneklerini görebildiğimiz bir alan İK. İşe alım yöntem ve sürecinizden memnun musunuz? Peki gelişim programlarınızdan ve gelişimi takip etme sürecinizden? İnovasyon yapılabilecek daha bir çok İK alanı mevcut. Bu yüzden gelecekte İK’nın önemli rollerinden biri yenilikçilik olacak.

7. Aynalayıcı

Günlük iş koşuşturmacasında hem kendimiz hem de etrafımızdakilerin aynalama yapmasına pek zaman ayıramıyoruz. Yıllar geçiyor ve her yıl sonunda neyi yapıp biraz olsun da belki neyi yapamadığımızı konuşuyoruz. Daha fazla yapmamız gereken şeyler sıralıyoruz sonra bir bakıyoruz ki bir sonraki sene sonunda yine aynı maddeleri konuşuyoruz. Organizasyonun tüm seviyelerinde performansı artıracak bu aynalamayı yapmak için düzenli olarak ortamlar tasarlamak İK’nın gelecekteki iş maddelerinden bir tanesi olacak.

8. Risk Alıcı

Risk almak ve bu riski akıllı yönetmek İK’nın en önemli özelliklerden biri olacak. Hem paydaşları performans artışı için risk almaya teşvik etmek hem de kendi süreçleri için risk almak gelecekte İK’yı öne çıkaracak. Örneğin, uygun profille eşleşmese bile artı değer katacağını düşündüğünüz birini işe alır mıydınız? Daha tam olarak hazır olmayan yetenekli birisini bir üst seviyeye taşıma ile ilgili nasıl bir karar verirdiniz? Benchmark aldığınız şirketlerin uygulamalarından çok farklı bir eğitim ve gelişim programı uygular mıydınız?

9. Hikaye Anlatıcı

Gelecek, yarattıkları veya varolan hikayeleri etkili bir şekilde anlatan İK’nın olacak. Hikayeler organizasyon kültürü ve değerlerinden, gözlemlenebilir olgulara kadar geniş bir yelpazeyi etkiler ve organizasyonun kim olduğunu tanımlar. İnsanlar hikayelerle öğrenir, ve öğrendiklerini hikayelerle aktarırlar. İK’nın iyi bir hikaye anlatıcı olması onu geleceğe en iyi hazırlananlardan yapacak.

10. Deneyim Mimarı

Organizasyon içindeki bireylerin organizasyonla olan deneyimini tasarlamak ve inşa etmek İK’nın gelecek yıllardaki en büyük gündem maddelerinden biri olacak. İnsan ve organizasyonun birbiri ile bağlantısını sadece işlevsellik olarak değil duyusal, duygusal, zihinsel ve ruhsal olarak da tanımlamak gerekecek. “Bireyin organizasyona ilk girdiği günden itibaren deneyimi nasıl? Sıradan mı yoksa sıradışı mı?” sürekli akıllarda olan sorulardan olacak.

Gelecekte durağınıza gelecek yolculara bu 10 yüzden hangilerini göstermeye hazırsınız?

UNUTMAYIN:

Her zaman yol göstermeyebilir danışılan,

Çünkü o, yolda bir durak biçimidir.

Not: Bu yazı Kariyer.net dergisi Şubat 2015 sayısında yayınlanmıştır. (Sayfa 66-67)

Burak Yavuz

https://www.linkedin.com/pulse/iknin-gelecekteki-10-y%C3%BCz%C3%BC-burak-yavuzAAEAAQAAAAAAAAKvAAAAJDg2MDQ5NzNiLWZiNjUtNGRiNi1iOGZkLTliYTdhYTYyYzY2MQ