Sabır, İnsana Yaşamayı Öğretir…

Yeryüzünde bulunan bütün insanlar kendi hikayesini yaşar. Yaşarken de bu hikayeler, diğer insanların hikayeleri ile kesişir. Ve dolayısıyla her kişi kendi hikayesinin oluşumuna olduğu kadar, diğer kişilerinde hikayelerinin oluşumuna katkı sağlar. Bu şekliyle kişilerin birbirinin hikayesini etkilediği bir düzlemde; kişiler olaylara karşı tepkiler verir. Ve bu kadar anlık düşüncenin, anlık hazların, hızlı yaşamın, aceleci tavırların hakim olduğu, günümüzde, bu tepkiler genelde, anlık tepkiler oluyor. Yani acıya karşı dirençsiz, hazza karşı yenik, yersiz, gereksiz, tasarruf edilmesi gereken, tepkiler olabiliyor. Ve buna rağmen insanlar dönüp; “Ben bekliyorum” “Dayanıyorum” “ Bunca şeye katlanıyorum, sabır gösteriyorum” diyebiliyorlar. 

Baktığımız zaman, kısa süreli hazların sıklıkla yaşandığı günümüzde, insanların acı eşiklerinin doğal olarak çok düşük olduğunu görebiliyoruz. Bu durumda, onların normalde vermeleri gereken tepkileri, büyüksemelerine neden olabiliyor. Ve dolayısıyla günümüz de birçok insan sabrı bildiğini zannediyor. Ama ciddi anlamda Sabrın cahilliğini yaşıyor… Gerçek sabır yaşamayı öğretir! Çünkü… Sabır, bekleyebilmektir. Ve beklemek, büyük bir güç ister. Beklerken umudu yitirmemek gerektiğini, bekleyebilecek kadar memnun olabilmek gerektiğini öğreten sabırdır. Sabır, karşılaşılan olaylara razı olmaktır. Yani New NLP”nin dediği gibi “Her sorunun bir fırsat. Her fırsattın da bir sorun” olduğunu gösterir.

Dolayısıyla gelen acıyı, yüzünü buruşturmadan, kucaklamanı sağlar. Sakinliktir, sabır. Sabrın olduğu yerde telaş barındıramaz kendini. Onca acısına, yüküne rağmen sabır kişiye dinginliği öğretir. Şikayeti unutturup, çözüm üretmeyi öğretir. Başına bir musibet geldiğinde, dayanmaktır sabır. Zorluklarla güçlüklerle, tersliklerle baş edebilmektir. Hata bu musibetleri gizleyebilmektir. Ve Sabrın yalnız musibete, güçlüğe göğüs germek olmadığını öğretir, sabır. Rahatlıkta, düzlükte de öğretenin sabır olduğunu gösterir. Ve hazları ertelemenin güvenini yaşatır. Hak ettiğini yaşamak yerine hakkını başkaları ile paylaşarak bereketlendirmeyi öğretir. Sabır, kişinin hedefine ulaşabilmesini ve onu koruyabilmesini sağlayarak, olgunlaşmasını öğretir.

Yine New NLP”nin dediği gibi ”Her şeyin zıddını var ettiğini” deneyimletir, sabır. Her aşılan acının bir haza karşılık gelen sebebi olduğunu öğretir. Ve acıya direnen kişinin ancak, hazzı yaşadığını, acıyı yaşamayanın hazzın kıymetini bilmediği gibi, keyfini de sürdüremediğini ve ancak anlık acıları yaşayanların, sürekli, uzun soluklu hazlarla tanışabildiğini kişiye gösterir. Sabır var olana duruma güç yetirmek, gelecek olana da gücünü biriktirerek çıktığın yolda, yönünü şaşırmadan yol alabilmektir.

O nedenle; Gerçek Sabır Yaşamayı Öğretir.