İNSAN İLİŞKİLERİNDE STRESE SON!

İnsanlar arası ilişkiler, başlı başına çok önemli stres nedeni olabilir. Herhangi bir ilişkinin kalitesi, sonunda daima iletişimin kalitesine bağlıdır. Etkin bir iletişimin öğrenilmesi, kişiler arası ilişkilerde stres ve çatışmaları azaltmada büyük bir adımdır.

Başarılı bir iletişim kurmak için iyi bir dinleyici olun: İletişime girdiğiniz insanların duygu ve düşüncelerini kesintisiz biçimde gerçekten sizinle paylaşmalarına izin verin. Onlarla empati (eşduyum) kurun; kendinizi onların yerine koyun. Önce başkalarını anlamayı denerseniz, siz de daha iyi anlaşıldığınızı göreceksiniz.

Aktif bir dinleyici olun: Bu, karşınızdaki insanın gerçekten ne demek istediğine ilgi göstermeniz anlamına gelir. Yanıtınızı düşünmek yerine söyleneni dinleyin. Daha fazla bilgi edinmek veya açıklığa kavuşturmak için soru sorun. İyi sorular iletişimi sürdürür.

Yansıtan bir dinleyici olun: Karşıdaki kişinin size söylediğine ilişkin yorumunuzu karşıdaki kişiye yansıtın. Bu, karşıdaki kişiyi dinlediğinizi, konuyla ilgilendiğinizi gösterir.

Karşınızdaki kişi sizi dinlemeye hazır olana kadar bekleyin: Aksi takdirde dedikleriniz ona ulaşmaz. Karşıdaki kişiye sizi anlayıp anlamadığını sorabilirsiniz. Sizi anlamamış gibi duruyorlarsa, anlaşılana kadar sebat edin.

Uzun süren sessizliklerden korkmayın: İnsan iletişimi, sözcüklerden fazlasıdır; sessizliğin de bir iletişim değeri vardır. Bazı kişilerin düşüncelerini toplamak ve iletişimde güven hissetmek için sessizliğe gereksinimi vardır.

Yorum bırakın

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑